"Už od Náchoda se neustále ptá,..."

Kdyby jen muž věděl, co žena prožívá

6. 6. 2017 20:53

Kniha je psaná mužem a pro muže. Obsahuje konkrétní situace a svým způsobem na nich ukazuje možnosti, jak jinak chápat co se děje a jak reagovat. Velký důraz je položen na mužovu zodpovědnost za vztah, někdy až jako by žena žádnou zodpovědnost neměla, ale jak autor uvedl v textu, je toto zveličení jeho záměrem. Také proto kniha řeší jen reakce na konfliktní situace (jak se správně zachovat, vyhnout se špatnému chování včetně sebeobhajování) a nepředcházení jejich vzniku. Úvodem knihy je test pro muže, jak moc jsou ve vztahu kovaní a nebo nakolik potřebují zapracovat. Na závěr každé kapitoly jsou náměty k osobnímu zamyšlení.

První téma, kterým se kniha zabývá jsou rozdíly mezi muži a ženami. Pro lepší porozumění druhému je třeba rozdíly poznat a přijmout. Na straně 11 vypisuje fyzické rozdíly a o stranu dále rozdíly sexuální a v intuici. Rozebírá potíže, které působí špatná příprava na manželství a chybné představy, které můžeme o manželství mít. Vyzývá k trpělivosti s protějškem. Rozepsány jsou i různé druhy lásky jako je láska společenství, vášnivá a ryzí (či bezpodmínečná), jak autor přeložil řecké pojmy fileo, eros a agape. Ve spojení s láskou upozorňuje na její nezralé projevy: žárlivost, závist, zlobu, osamělost a strach.

Kniha upozorňuje, že dělat něco podle toho, jak my si myslíme, že je to dobře, nemusí stačit a pojmenovává to jako nezralou formu lásky. Upozorňuje tím na potřebu komunikace pro zjištění potřeb protějšku a reagování teprve na základě těchto objektivnějších informací. Na straně 25 uvádí některé potřeby žen, například nevhodnost rozhovoru vedeného zpoza novin. Je třeba ženu ujišťovat činy, že je na prvním místě ona, ne něco jiného.

Zdůrazňuje potřebu slovního vyjadřování citů, protože je jinak nedokážeme číst a předpoklady jsou nespolehlivé. Tomu podobná je potřeba hledání významu slov, které mohou mít v různých situacích zabarvený význam a není vhodné nekriticky reagovat. Na závěr páté kapitoly kniha pro zamyšlení přichází se seznamy nevhodného chování muže. Návodná a inspirující je tabulka ukazující jak je možné změnit něčí nedokonalosti v přednosti, aby se místo neustálého kritizování také chválilo a tím uspokojovala potřeba po chvále a uznání.

Zvažovat schopnosti a také psychickou odolnost protějšku je třeba nejen v těžkých situacích, nepřetěžovat druhého, ale naopak přizpůsobovat se jeho možnostem. Respektovat a pomáhat naplňování jeho cílů, komunikovat spolu při rozhodování a jako podklady taky využít vyjádřené (vyptané) pocity a důvody. Při vážných rozhodnutích je vhodné sepisovat pro i proti, a to jak u nové varianty (změny) tak i varianty bez konzultované změny. Při takových rozhodnutích má každý právo veta.

K úspěšné rodině vede spolu strávený čas, společné zážitky, a nalezení aktivit přijatelných pro všechny. K závěru knihy jsou popsány základy efektivní komunikace: co neříkat, jak nezraňovat, jak se parafrázováním ujistit, že jsem pochopil co druhý říká.

 

SMALLEY, Gary.  Kdyby jen muž věděl: co žena prožívá.  Praha: Návrat domů, 2001. 138 s. ISBN 80-7255-048-9.

Zobrazeno 964×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio