"Už od Náchoda se neustále ptá,..."

Muž a žena - návod k použití

16. 5. 2017 20:29

Kniha českého autora v některých tématech jde dosti do hloubky a nabízí různé typologie, do kterých jde lidstvo rozdělit. V knize se zabývá hledáním správného partnera, hospodaření  a rozhodování, sexualitou, nevěrou, dětmi a jejich výchovou, mezigeneračními vztahy a speciálnějšími situacemi vztahu. Kniha je oživována příběhy a úryvky z praktického života.

Při výběru partnera na vzhledu trochu záleží a není dobré si začínat s žárlivci, feťáky, sobci. Je třeba aby protějšek měl všech vlastností s mírou a mezi párem byly mimo jiné vyrovnané sexuální potřeby (typologie sexuální reaktivity na straně 61). Autor rozebírá charakteristiku možných partnerů a jak se jednotlivé charaktery k sobě hodí. Možnosti míst k seznámení hodnotí a ukazuje rizika některých takových míst (jaké protějšku můžeme čekat ve studovně a jaké v baru?). Při hledání se můžeme inspirovat u rodičů protějšku, dědíme totiž do jisté míry i jejich chování (rodiče jsou nám vzorem nebo strašákem). Kromě toho je každopádně nutné seznámit se s model chování protějškovy dosavadní rodiny (matri/patriachální), otevřeností vůči okolí, stylem komunikace... Mnohdy je dobré nezůstat jen u pozorování, ale taky se ptát.

Předstírání ve vztahu se může vymstít, ale také při nazývání věcí nepravými jmény se nedozvíme pravdu. Je třeba uvědomit si že i slova zraňují. Chování protějšku je jakousi mírou vzájemného vztahu. Autor se věnuje také nevhodnosti nesezdaného soužití, význam rituálu svatby i rozvodu a rozděluje lidi do typových skupin těch, co se nechtějí brát a těch co chtějí. Rozděluje muže a ženy podle toho po čem touží. Radí sdílet vlastní očekávání a hledat společná východiska.

Ohledně domácnosti radí nedělit práci rovným dílem, protože díly jsou neurčité a takové dělení vede ke kontrolování a soupeření. Co se peněz týče, je opět důležitá shoda (aby to oběma vyhovovalo), autor uvádí typologii lidu podle vztahu k penězům, popisuje vybrané konfliktní situace a radí každému nechat nějaké kapesné (např. na dárek nebo kytičku).

Nemůžeme měnit partnera, musíme měnit jen sebe. Potřebujeme být s partnerem v kontaktu a nenechat se zatáhnout do stereotypů, je dobré si nechat zvenčí občas poradit. Zmiňuje čas trávený společně na dovolených a svátcích včetně záležitostí víry.

Vůči sexualitě upozorňuje, že nikdo není imunní nevěře, tou si totiž můžeme chtít (třeba ne zcela vědomě) nahradit nedostatky v manželství. Východiskem je být pozorní partnerovým potřebám. Ženy v tomto kontextu při neuspokojení potřeb chtějí spíše rozvod, muži mají raději menší změnu, tedy nevěru. Autor se dále věnuje tématu druhé mízy, opuštěnosti a nebezpečí flirtu.

Na úvod problematiky výchovy dětí upozorňuje na seznámení se s přístupy a názory k výchově svého partnera. Neshody kolem dětí jsou závažné a je třeba je řešit v zárodku. Jsou rozdíly ve výchově chlapců a děvčat, které je třeba si uvědomit a tak je autor rozebírá. Děti musíme vést k základním návykům, přičemž trestající výchovy není vhodná. Ke kvalitní výchově dětí je třeba obou rodičů. Autor se také věnuje počtu dětí a sourozeneckým konstelacím, které mohou být zajímavé jak pro rodiče, tak pro ty, kteří hledají svého partnera.

Hojně se autor věnuje mezigeneračním vztahům a ukazuje několik důležitých závěrů: je třeba mít před rodiči soukromí, v nutnosti se domluvit na pravidlech společného hospodaření. Manžel má přednost před rodiči, je možné na obou stranách prosby odmítnout. Další pravidla jsou psána formou spíše pro rodiče manželů: nevyžádaná pomoc není dobrá, může být vnímána jako vměšování, je třeba být vzájemně slušný, respektovat pravidla společného prostoru a autority mladých rodičů nad malými dětmi.

V poslední části knihy se autor dotýká různých speciálních témat, například rozvodem a jeho fázemi, vlivem rozvodu na děti a možnosti vnímání nového partnera. Uvedena je typologií lidí, kteří mají zájem o plastickou operaci a dále se píše o těch co touží po adrenalinových zážitcích, podnikají (a jejich ženy mohou stranou strádat) a nebo mají potíže se ztrátou zaměstnání.

 

ŠMOLKA, Petr.  Muž a žena - návod k použití.  2. vyd. Praha: Portál, 2009. 159 s. ISBN  978-80-7367-573-8.

Zobrazeno 1137×

Komentáře

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio