"Už od Náchoda se neustále ptá,..."

Miláčku, netrap mě...

23. 5. 2017 20:38

Knihu píše kněz pro manžele. Dotýká se širokého spektra témat, začíná komunikací. Popisuje rozdíl mezi komunikací muže a ženy, kdy žena chce spíše mluvit a muž za sebe chce nechat promlouvat činy. Na otázku, zda si říkat všechno, odpovídá: „říkat vše, co partner může unést“, také proto, že nevyřčené může vycítit a nevědomí neřečeného ho může tížit. Vybízí k vciťování se do druhého a snaze vnímat možné opačné postoje, dále k pátrání po důvodech hádek, aby bylo jasné proč hádka vznikla.

U dárků je také důležité jakým způsobem jsou předávány, ale podle autora jsou nejlepší takové, kterých se dovtípíme, že jsou žádané. Na tématu společného rozhodování opět připomíná potřebu vciťovat se do druhého a mít jeho potřeby na paměti, domov vzniká také spolurozhodováním. Přitom rozhodování se může týkat jak nábytku, uspořádání kuchyně nebo otázek nakládání s penězi. U peněz je třeba šetrně zacházet s city nevydělávajícího (především ženy pracující v domácnosti), domluvit se společně na tom, za co se mohou vydávat. Na přetřes při společném rozhodování přicházejí také vztahy k rodičům na příkladech vztahů s tchyní.

Žena má kromě práce v domácnosti mít také kromě manžela a dětí čas na sebe a své koníčky. Podobně jako průběžné projevování si manželských něžností je to ku pomoci v boji se sobeckostí a žárlivostí. Manželství je nedokonalé, protože jeho účastníky jsou nedokonalí lidí, musí se tedy tento fakt přijmout a aktivně s ním pracovat, manželství budovat.

Vztah Boha a manžela k prvnímu místu v prioritách uvádí autor na pravou míru vysvětlením, že službou manželi sloužíme Bohu, tedy že NEsmíme zbožnost nebo praktikování náboženství upřednostňovat před manželem s tím, že Bůh je přece správně na prvním místě. Sexualitu představuje jako Boží záměr, znamení Jeho lásky a dokonalý akt darování se.

Věnuje se také tématu závislosti na pornografii, morálce potratů a těžkostem odloučení. Snad nad rámec přípravy mladých k manželství se kniha zabývá také odcizením se manželů, zamilováním se do jiného, krizí opuštěného hnízda či úmrtím partnera.

 

SONET, Denis.  Miláčku, netrap mě . Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2010. 142 s. ISBN 978-80-7195-322-7.

Zobrazeno 935×

Komentáře

Wojciech

Jen si myslím, že ta poslední témata nejsou nad rámec. Nemám rád propagaci bez uvedení nezdarů - tím se z propagace stává propaganda.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio