"Už od Náchoda se neustále ptá,..."

Láska a boj

30. 5. 2017 20:46

Kniha je psána manžely. Text psaný autorem se střídá s textem autorky a nejsou výrazně oddělené. V knize se často popisují situace z života autorů. Je prospěšné a poutavé číst jeden příběh či situaci napsanou dvakrát: jak to viděla žena a jak její manžel. Pomáhá to k uvědomení si, že takřka na každou situaci existují dva, někdy hodně rozdílné, pohledy.

Autoři upozorňují na potíže, které pravidelně přicházejí po uzavření manželství, a to překvapení, zmatení a někdy také rezignace na aktivitu, co si s novým počít. Připomíná důležitost boje za svou ženu a pro oboustranně schválenou vizi (společné) budoucnosti.

Upozorňuje na možná zranění, která si přinášíme z orientační rodiny, genderové rozdíly a na potíže, které s nimi jsou spojené. Autoři vidí v každém manželství Boží plán a záměr. Na příkladě příběhu ze života ukazují různé styly komunikace. Žádným komunikačním trikem nemůžeme změnit druhého, jediná možnost je změnit sama sebe. Nátlak na změnu totiž ničí, jen ve svobodě se láska může projevovat.

V zájmu manželství je být si navzájem otevřeni a pomáhat si k tomu. Dávat pozor na zranění, která můžeme nechtíc způsobit, a taková nebrat zcela osobně. Významné je neuzavřít se před světem, což je častý problém žen, protože manžel nesmí být nejlepší ženin přítel, je potřeba aby měla kontakty také mimo domácnost. Pro budování pevného manželství je také důležitý čas strávený spolu mimo denní rutinu (na kterou v jiné části knihy ukazuje jako na nebezpečí) a domácí povinnosti, při nějaké oboustranně schválení činnosti (protože nuda je pro manželství smrtící) nebo přímo dobrodružství, při kterém se malé starosti a konflikty promění v nic (protože je třeba řešit nějaké větší problémy).

Z duchovních témat naráží na zájem satana rozvrátit každé manželství. Na straně 110 uvádí „dohody“, které sami se sebou uzavíráme a které našemu manželství škodí, např: smiř se s tím co máš, nesnaž se o změny, už mu nevěřím, to se už nezlepší. Význam společné modlitby popisuje jako obrovský (doporučuje společnou denní modlitbu) a nedoporučuje nesezdaným důvěrnou společnou modlitbu. Co naopak doporučuje, je práce na umění slyšet Boží vůli a naučit se podle ní rozhodovat.

Co se sexu a dětí týče. Autoři zmiňují, jak předmanželský sex ničí lidská srdce a dávají prostor pro seznámení čtenářů s rozdílností mužské a ženské sexuality. Rozepisuje důvod proč je sobecké nevdat se nebo vdát se a nemít děti. Ti manželé, kteří jsou rodiči si musí dát pozor na to, aby jejich děti nebyly upřednostňováni před partnerem. Takto převrácené priority totiž škodí manželství a následkem toho i dětem. Podobně na tom mají být i ostatní svazky a vztahy včetně vztahu k rodičům!

Významným činem pro manželství je najít společné životní poslání. V manželství pak projevovat zájem o druhého. Kniha radí ptát se na prožitý den nebo nechávat lístečky s pozdravem v kufru, když partner odjíždí na služební cestu. Jako nebezpečné označuje spekulování, nesprávné načasování některých hovorů či situací a tabuizování témat.

 

ELDREDGE, John a Stasi ELDREDGE.   Láska a boj . Praha: Portál, 2011. 244 s. ISBN 978-80-262-0017-8.

Zobrazeno 811×

Komentáře

ObiSkyWalker

"nedoporučuje nesezdaným důvěrnou společnou modlitbu" - je v knize více rozvedeno proč? Jakým způsobem autor definuje důvěrnou společnou modlitbu?

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio