"Už od Náchoda se neustále ptá,..."

Významná témata v přípravě na manželství

13. 6. 2017 20:58

Mým cílem bylo vytvořit přehled témat k přípravě na manželství, která mají vyšší význam, a je tedy užitečné se jimi v rámci přípravy snoubenců zabývat. V tomto ohledu jsem cíl naplnil a vytvořil komplexní seznam témat a s pomocí dotazníkového šetření mezi manželi tato témata seřadil od nejvýznamnějšího k nejméně významnému tématu. Nejedná se tedy jen o tři témata s největším významem, ale možnost připravujících postupovat podle seznamu od nejvýznamnějších témat až kam jim čas a možnosti dovolí, a tedy neinvestovat tyto cenné prostředky do méně významných témat. Tady bych ovšem rád připomněl, že je třeba s každým párem zacházet individuálně a přizpůsobit přípravu jejich potřebám. Hlavním výstupem je tedy seznam témat seřazený podle významnosti sestupně:

  1. Odpouštění, Efektivní způsoby naslouchání, Funkční řešení konfliktů.
  2. Poznání druhého120, Význam vzájemného naplňování potřeb, Rozdíly mezi muži a ženami, Poznání druhého121, Účinné způsoby vyjadřování se, Poznání sebe sama122, Duchovní život123, Význam manželské sexuality.
  3. Zvládání hněvu, Co je to věrnost, Společné trávení volného času, Co je to láska, Způsoby nesexuálního projevování lásky, Přijetí sebe sama, Význam a smysl manželství, Nový vztah k rodičům, Poznání druhého124, Regulace počtu dětí, Vlastní očekávání a nároky na druhého (při vybírání partnera), Co je to sebedarování, Potřeba neustálého (znovu) poznávání druhého.
  4. Poznání původních rodin (a jejich návyků), Organizace financí, způsoby hospodaření, Poznání vzájemných kulturních rozdílů, Způsoby poznávání partnera, Očekávané krize125, Vhodné metody k výchově dětí, Morální základ manželstvím, Význam období známosti, Co je to svoboda, Předmanželská sexualita, Co je to jednota, Zaměstnání a kariéra, Vztah k Písmu svatému, Vedení domácnosti, Přátelé a jejich místo, Problematiky smíšených sňatků126, Oddělené trávení volného času.
  5. Rodinný apoštolát, Základy psychologie osobnosti, Zapojování se ve společnosti (farnosti,...), Povolání127, Základy vývojové psychologie, Teologický základ manželstvím, Právní základ manželstvím.

120 Identita, osobnost, předsudky, hranice, hierarchie hodnot,...
121 Potřeby, touhy, životní cíle,...
122 Identita, osobnost, předsudky, hranice, hierarchie hodnot,...
123 Víra, modlitba,...
124 Vztahy k rodině, přátelům, práci,...
125 Např. nemoc, nezaměstnanost, odchod dětí,...
126 Např. rozdílná víra, vzdělání.
127 Myšleno k manželství/kněžství/zasvěcenému životu.

Zobrazeno 1070×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio