"Už od Náchoda se neustále ptá,..."

Svátost manželství

2. 5. 2017 20:09

Je to malá knížka Anselma Grüna ze série zabývající se jednotlivými svátostmi.

Anselm nejprve upozorňuje na potřebu přijetí sebe sama před přijetím druhých, uvádí význam sexuality v lidské lásce a zmiňuje nedokonalost lidské lásky obzvláště ve srovnání s láskou Boha. Dále podává biblický výklad dvojího stvoření (muže a ženy) a vysvětluje pojmy jako opuštění (rodičů), jedno tělo (v manželství) a nerozlučitelnost manželství. Jako stěžejní uvádí pozorný a uctivý postoj k druhému.

Na úvod kapitoly věnované obřadu svátosti manželství pokládá otázky pro přípravu, které si mají nastávající společně zodpovědět, například: co je v manželství důležité?, proč svatbu v kostele?... Svědkům dává roli kromě svědčících také doprovázejících v krizových situacích. Vysvětluje symboliku štoly, prstenů, přímluvy, požehnání novomanželů.

Varuje před soudy nad partnerem, vnímáním jen svých snů místo reality, kladení nepřiměřených nároků na partnera. Manželství totiž není vzájemný obšťastňující servis, ale neustálý trénink, hledání a vytváření rovnováhy mezi vzájemnou blízkostí a vzdálením. Někdy lásku nemusíme cítit, protože se projevuje jen věrností a spolehlivostí. Přitom svěření strachu, pochybnosti a hněvu nám může nazpět dát jistotu od partnera, že smíme být takoví, jací jsem.

Každé otevření se lásce je otevření se v zranitelnost a zranění přijdou. Konflikty, když se správně řeší/prožívají, posilují. Dobré je rozhodnout se pro radování z maličkostí a nic nepředstírat, naladit se na vidění toho co je lásky hodné v sobě a v druhém. Podle autora je třeba uvědomit si vlastní důstojnost a respektovat partnerovu, není dobré se s druhým srovnávat.

 

GRÜN, Anselm.  Svátost manželství . Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2010. 63 s. ISBN 978-80-7195-343-2.

Zobrazeno 610×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio