"Už od Náchoda se neustále ptá,..."

Síla manželčiny modlitby

9. 5. 2017 20:19

Kniha psaná ženou o síle manželčiny modlitby, ale hodně často mluví o charakteru a problémech mužů. Autorka propaguje modlitbu jako nejdůležitější součást vztahu a místy se zdá, jako by při konfliktu neznala nebo nechtěla přijmout i jiná řešení a postupy, jako třeba prostou vzájemnou komunikaci a jednoduchou psychologii. Na konci každé kapitoly jsou citáty z Písma a modlitby, které se váží k tématu kapitoly. Často ukazuje příklady jak přímluvná modlitba funguje.

Autorka vybízí k aktivitě ve vztahu a důvěře v možnosti změny, ale zároveň odmítá mocenské nároky na manžela a vysvětluje, že Bůh může skrze manželčinu modlitbu jeho protějšek proměňovat. Říká, že díky vzájemnému spojení manželů je modlitba manželů navzájem silnější než modlitba rodičů za děti, protože byli opuštěni. Nad neprovdanými dětmi mají rodiče naopak autoritu od Boha danou.

Vzájemná modlitba manželů není povinností a nemá být ani starostí, pokud se jeden modlí a druhý ne. Při modlitbě musí být také modlící se otevřen vlastní proměně. Musíme opustit vlastní očekávání, přijmout protějšek jaký je a prosit Boha o změny, ale také je třeba vlastní investice do svého zdraví, krásy a přitažlivosti. Žena má vytvářet příjemný domov, být srdcem rodiny, když je muž její hlavou, což ovšem neznamená, že se nebudou dělit o práci.

Tématicky kniha vybízí k modlitbě za velké množství témat a u některých se rozepisuje do šíře a poskytuje zajímavé informace. Mluvím o mužově potřebě znát smysl života, vidět vizi budoucnosti a pociťovat naplnění z práce. Muž má údajně strach z neúspěchu. Ke správné volbě povolání je zapotřebí modlitby, nejlépe časně rodičů, ale manželka může neutěšené situaci napomoci. Kým muž je a čím prochází se odvíjí od jeho vztahu k penězům a označuje jako velký zdroj napětí dluhy, nedostatek peněz a finanční nezodpovědnost. Dobré je svěřit finance Bohu a odevzdávat mu desátek.

Ve vztahu nesmíme ignorovat významné problémy ani když se zdá, že se nás netýkají a je zapotřebí poznat a odmítnout nereálná očekávání od partnera. O mužské sexualita píše jako důležité oblasti, kterou žena nemá zanedbávat. Rozdíl ve vnímání sexu je také ve vztahu k řešení problémů. Žena jej přijímá až po vyřešení, kdežto muž jej používá spíše jako nástroj k řešení problému.

Cesta otcovství je napodobování nebeského Otce, problém bývá v nedokonalosti vlastního pozemského otce. Autorka upozorňuje na pokušení (příklad s nevěrou, přemírou jídla, pornografií), před kterým je třeba mít se vždy na pozoru. Jako důležité označuje všechny mezilidské vztahy (rodina, práce, přátele, sousedé,...) a vychvaluje dobré vztahy s věřícími a pořádnými lidmi, které mohou obohacovat, inspirovat a uzdravovat zranění. K dobrému rozhodování je zapotřebí pomoci Boží, a kromě té je důležité se modlit také za mužovu integritu (kongruenci) a upřímnost.

 

STORMIE, Omartian.  Síla manželčiny modlitby . Praha: Paulínky, 2010. 199 s. ISBN 978-80-7450-003-9.

Zobrazeno 796×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio