"Už od Náchoda se neustále ptá,..."

Výzva lásky

25. 4. 2017 19:58

Výzva lásky je kniha rozdělená ve čtyřicet stěžejních částí. Po čtyřicet dní se má čtenář učit být lepším v lásce a tak pěstovat (či zachraňovat) svůj vztah. Je třeba naučit se vést své srdce a ne nechat se přelétavým a poživačným srdcem nechat cloumat. Láska není jen cit ale především rozhodnutí. Za každou kapitolou jsou biblické citáty a prostor pro zapsání plnění denních úkolů. Na závěr jsou přílohou inspirace na společné modlitby, otázky pro partnera (aby byl lépe poznán) a odkazy na Písmo.

Autor také upozorňuje, že láska není v lidských silách, ale máme se snažit v tomto připodobnit Bohu, jen On a ne partner může přinést vnitřní pokoj. Důležité je proto číst denně Písmo a společně se modlit. Modlitba je důležitá také proto, že druhého umí proměňovat. Milovat manžela jako službu Bohu je způsob, jak upevnit lásku v dnech nepříznivých, kdy v konfliktu je náročné i dodržovat slib daný při svatbě.

O lásce říká, že: neoplácí a je pomalá v hněvu, aktivně a pozorně vyhledává příležitost ke konání dobra, jedná ohleduplně k druhému, má o něj všeobecný zájem, je ochotná s ním spolupracovat a raduje se z jeho úspěchů. V jiné dny se věnuje žárlivosti, nesobeckosti a bezpodmínečnosti lásky.

Manželé mají, i jen sami před sebou, vystupovat příjemně, být milí při pozdravu, věnovat si uctivou pozornost (nemluvit zpoza novin), předpokládat vždy především dobré úmysly protějšku, ale při konfliktech si odpouštět a nepřechovávat zášť. Je dobré stanovit si společně pravidla konfliktu a mít také stanovené vlastní vnitřní hranice (inspirace na straně 66). Důležité je mít realistická očekávání a tak se vyhnout zklamáním a konfliktům. Být zodpovědný za své chyby, přijmout je a snažit se o nápravu, ale chyby druhého nepřehánět a být nakloněn k ústupku.

Pro zkvalitnění vztahu obsahuje kniha další rady. Například dělat všechno s vědomím služby druhému a starat se o naplňování potřeb protějšku. Překvapovat maličkostmi, třeba telefonátem do práce nebo lístečkem se vzkazem.

Autor radí manželům mít dobré přátele a stranit se těch co špatně radí, v ohrožení vztahu jít do poradenství a dávat si pozor na parazity. To jsou drobné závislosti, které škodí vztahu. Významné je odpoutání se od rodičů a přilnutí k manželovi a sjednocení se v rozhodování a společné stanovení priority svých životů.

Intimnějším tématům se autor také věnuje. Jako důležitou představuje sexuální náklonnost a vystupuje proti odepírání se partnerovi. V sexualitě jde o vzájemné darování a sbližování. Kromě toho mluví o tajemstvích, která při sdílení mohou vyvolávat zahanbení nebo sblížení a tak ukazovat kvalitu vztahu – správně má vyslovené tajemství sblížit a strach zahánět.

 

No a tuto jsem dokonce pomáhal překládat: KENDRICK, Stephen a Alex KENDRICK.  Výzva lásky . Praha: Návrat domů, 2011. 191 s. ISBN 978-80-7255-246-7.

Zobrazeno 912×

Komentáře

sabincenta

To je dnes opravdu ,,telepatie":) - děkuji, že jste tu knihu tady tak pěkně rozepsal, taktéž ji vřele doporučuju:) - https://papo.signaly.cz/1704/kniha-bud-muzem-jakym-buh

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio