"Už od Náchoda se neustále ptá,..."

Láska a manželství

11. 4. 2017 19:37

Jedná se o knihu sepsanou jako zápis promluv francouzského kněze, které měl na duchovní obnově.

Prvním velkým tématem je věrnost lásce. Tu kniha nepopisuje jako věrnost slibu, ale věrnost druhému, že o něj budu mít stále zájem. Muži mají tendenci po sňatku stagnovat, protože „vše už objevili“. Jenomže objevujeme jen to zjevné, kdežto lidské nitro je nekonečné, tedy nepoznatelné a je v něm stále co objevovat. Je třeba nestagnovat, dělat plány a vidět budoucnost vztahu. Velkým cílem je duševní oživování, vyvyšování a rozvíjení druhého. Zkázou manželství je naopak nezájem, nehledání, rutina a mlčení o důležitých věcech. Je dobré stále srovnávat své postoje a pojetí života s novými zkušenostmi a vysvětlovat si své názory.

Milovat je třeba bez zásluh toho druhého, ne pro to, jakým je, ale proto, aby se stal lepším. Proto je třeba stále věřit v potenciál dobra v druhém. Tím zpátky také narážíme na to, že když už někoho známe a neobjevujeme, už nic nového a tedy ani dobrého od něj nemůžeme čekat.

Lásku máme vyjadřovat způsobem (jazykem), kterému druhý rozumí, jelikož muži a ženy milují rozdílně. Důležité je milovat se navzájem více než milovat své děti, ty jsou totiž plodem a ne cílem, upevněním nebo záchranou manželství. Cílem manželství má být společný život manželů ve vzájemné shodě. Muž má také proto ženě věnovat pozornost i dobýváním a patřičně oceňovat její službu v domácnosti. Žena by se tou službou neměla nechat vyčerpat a věnovat také nějaký čas svým koníčkům.

Dále se autor věnuje výchově dětí. Jejich budoucnost vidí v osvobození od rodičů a budoucnost rodičů v zůstání k dispozici svým dětem. Otci autor dává za úkol předávat víru skrze představení svého otcovství. Děti potřebují poznat lásku rodičů aby zjistili, co je to láska, rodiče jsou jim vzory. Děti je třeba milovat nezaslouženě, ne až po zásluze, s čímž mají potíž obvykle otcové. Vzory jim mají být také v modlitbě a víře a ne bez toho je kontraproduktivně nutit k modlitbě nebo chození do kostela.

Dobré je vzpomínat a ukázat dětem, že jsme nebyli v jich věku lepší, ukazovat jim důvěru a neuzavřít je do krunýře předsudků a nálepek. Důvěru svého dítěte získají rodiče přes to, že se stanou vzorem a že se jim otevřou. Proto je třeba jim věnovat čas a poslouchat je pořádně, jinak hrozí, že přestanou mluvit a odcizí se.

Pro děti je důležitý kontakt rodičů se světem, projevování zájmu o dění a zapojování se ve společenských aktivitách, protože výchova dětí je výchova do vztahů, u katolíků ke vztahu k celému světu. Vhodné je využít společné stolování a rozhovory při jídle a dát dětem podíl na fungování a rozhodování v domácnosti. V podobné souvislosti autor upozorňuje na časté slabé informování mužů o jejich aktivitách mimo domácnost, kdy se rodina nemůže spolupodílet na jeho životě a ženám to často vadí.

Dalším probíraným tématem je čas před manželstvím. Na úvod po historickém exkurzu zmiňuje, že na udržení manželství nebudou stačit tradiční postupy. Doporučuje vstoupit do manželství až o třech letech svobodného kamarádského vztahu bez předmanželského sexu. Při tom varuje před partnery, kteří dosud nepoznali štěstí nebo jsou leniví. Člověk se může podívat na rodiče, a tak zahlédnout pravděpodobné chování nastávající, ale není to vždy přesné. Důležité je dívat se, jak protějšek jedná s těmi, před kterými se už neostýchá, před podřízenými, přáteli. Dále upozorňuje na nevhodnost očekávání, že někoho manželství učiní šťastným a nebezpečí, že si vezmeme kohokoliv, když povolíme uzdu své potřebě být milováni.

Autor navazuje tématem sexuality. Snoubenci mají právo na projevování lásky, ale ne na projevy, které lásku jen předstírají. O předmanželském sexu uvažuje následovně „Spojení sexuální je gesto darování, úplného darování. A udělat toto gesto, aniž se chceme vázat, aniž se chceme vzít, znamená vzít mu všechen smysl. “ (Evely, 2000, s. 147). Vyhýbat se manželství pro různé tak zvané rozumové důvody, ale spát spolu, to pojmenovává jako nedostatek upřímnosti. Závěrem je krátká kapitola o lidské plodnosti a antikoncepci, o které prohlašuje, že je teologicky nedořešená a že existuje více názorů.

 

EVELY, Louis.  Láska a manželství . Ústí nad Orlicí: Grantis, 2000. 156 s. ISBN 80- 902400-4-6.

Zobrazeno 676×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio