"Už od Náchoda se neustále ptá,..."

Pět jazyků lásky

21. 3. 2017 18:05

Tato kniha je světový bestseler v oblasti vztahů. Celá pojednává o pěti možnostech jak projevovat lásku, které autor představuje jako jazyky lásky. Každý má svůj jazyk, jakým je schopen vnímat lásku druhého lépe.

Na úvod autor upozorňuje na nesprávný výkladu pojmu láska, potřebu cítit lásku i u dětí. Časně sexuálně žijící hledají lásku, podobně často bývají sexuální potíže způsobené ne technikou, ale obtížemi v emocionální oblasti. Rozlišuje a vysvětluje rozdíl mezi láskou a zamilovaností. Zamilovaní myslí, že je vše dokonalé a že na vztahu není třeba pracovat, kdežto láska si uvědomuje, že bude pořád na čem pracovat. Láska vyžaduje ukázněnost, úsilí, energii disciplínu: láska je z volby, ne z instinktu.

Nevhodné sexuální chování mladistvých má kořen v nenaplnění citové nádrže, tu jim můžeme lépe naplňovat když známe jich jazyk lásky. U dětí se jejich jazyk dá odpozorovat podle toho co dělají nebo co vyžadují. Projevování lásky a pociťování lásky se mohou rozcházet: dělat to co je nepříjemné je ještě větším důkazem lásky, protože to děláme pro druhého a ne pro sebe. Láska podle autora souvisí s jistotou, sebeuvědoměním, vědomí vlastní hodnoty.

Někdo potřebuje slyšet slova ujištění (první jazyk lásky). V kapitole popisují úskalí tohoto způsobu. Například význam tónu hlasu. Způsoby jak správně sdělovat co chci (jako prosbu a ne jako nárok), protože partner mluvící tímto jazykem je na rozdíl hodně citlivý. V této kapitole se také mluví o nutnosti omlouvání, vysvětlování postojů a potřebě vypovídat se.

Druhým jazykem je pozornost. Nestačí být vedle sebe při televizi, je třeba blízkost také myslí, naslouchání se zájmem o to, co druhý říká. Dobré je dívat se do očí, nedělat nic jiného, vnímat řeč těla, sdělovat názory a emoce. Součástí tohoto jazyka je i nalezení a uskutečňování společných aktivit (s tím je spojené sbírání společných vzpomínek) a autorův nápad každý den si najít chvíli a vzájemně si sdělit denní události.

Třetím jazykem jsou dárky. Dárek prezentuje, že jste na někoho mysleli při nákupu a on na vás vzpomene, když dar uvidí. Investice do darů je investicí do vztahu, spokojenosti partnera a tedy spokojenosti vlastní. Někdy může jít i o dar vlastní přítomnosti.

Čtvrtým jazykem jsou skutky. Tady autor upozorňuje na možné dialekty tohoto jazyka. Pro někoho je láskyplný skutek umytí auta a pro jiného ustlání postele. Je třeba naučit se říct své přání a nenárokovat si jeho plnění, protože láska se může projevovat jen svobodným rozhodnutím udělat něco pro druhého. Nevhodný způsob jak říci své přání je také skrze kritiku, ale v takovém případě je lepší se doptat na kontext, v jakém kritiku partner říká.

Pátým jazykem je fyzický kontakt. Nejde jen o sex, ale o různé formy fyzického kontaktu. Nevěra pro toho, kdo takto pociťuje lásku nejintenzivněji, je zničující.

Svůj primární jazyk můžeme odhalit skrze to, co partnerovi vyčítáme, nebo skrze to, jak lásku sami projevujeme, také vnímáním toho co nás od partnera těší nebo naopak zraňuje.

Zobrazeno 723×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio