"Už od Náchoda se neustále ptá,..."

Ve školce?

7. 10. 2015 7:00

Jsem vychovatel. Děti za mnou chodí trávit pěkně svůj čas. Něčemu je naučím já, jinému se naučí od sebe navzájem sami. A pak taky je něco učím já na nich navzájem, čemu by se sami nenaučili.

Nejsem hlídač, ikdyž mě do toho tlačí různé skupiny spoluobyvatel...

A tak mi občas přijde velká škoda, když moje příprava končí v radosti jen části dětí. Ti ostatní běží na první (druhý) nejbližší autobus, nebo odcházejí do nějakých specializovaných kroužků.

 

Vedl jsem rozhovor. Maminky na mateřské: starší dítě ve školce/družině a ony pro něj dojdou až ke konci, ikdyž by si děťátko mohly vlastě hlídat celý den samy. Takové často přicházejí do nepříjemných rozpravek.

Ale považte všechny úhly pohledu. Já jsem v práci pro to, abych tuto službu rodičům poskytoval a taky mě docela těší ji dělat. K tomu je pro dítko jistě prospěšnější než lecjaká činnost, kterou by dělalo doma - například televize, počítač. A taky považuji společné aktivity dětí za užitečnější než samostatnou hru (tady bych se mohl pedagogicky rozkecat a ledacos vyřčeného si zpochybnit).

A poslední argument. Kdo víte, jak je unavující (náročné?) se o malé dítě starat, jistě umíte ocenit, když vám někdo pomůže. No a proč ne třeba tím, že vám na chvíli (a vlastně za úplatu) odlehčí a zabaví tu vaší starší ratolest.

Přijďte si pro ně včas, ale klidně je nechejte u mě déle a udělejte něco prospěšného pro sebe - přečtěte třeba nějakou chytrou knížku.

Zobrazeno 970×

Komentáře

voda-zpívající

Já si myslím, že pro dítko je nejlepší čas strávený s mámou (myslím malé děti do 5 let) a pak už klidně v kolektivu. Je to možná tím, že nejsem máma, nestarám se o dítě 24 h denně, ale podle úvazku. Je to náročné, to jistě. Já třeba ty mámy nechápu, co jsou doma na mateřské a přivede dítě tatínek do 7h ráno a vyzvedávají si ho až po třetí hodině. Přijde mi to kruté, taková odkládárna dětí, abych měla klid, nemusela se s ním zlobit.Mám někdy bohužel z maminek takový pocit.
Tak jsi to asi nemyslel, že? A ty máš větší děti, jsi v družině?

jjkohoutek

Mám hlavně družinu, ale dělám i ve školce, právě tu hodinu před zavřením (16-17h). Já spíš než z ideálu teda vycházím z toho co znám. Dítě i máma je doma, ale máma o něj "nemá zájem", dělá si své a věnuje se mu, jen když se dítko dožaduje pozornosti, a to je ještě popuzená, že se musí zvednout od své lebedící činnosti.
Jistě, nakonec je to o stáří dítěte a vztazích v rodině...

sanitan

Myslím, že nic není černobílé. Ten článek se mi moc líbí a ráda bych k němu přidala pohled právě té mámy víc dětí. První dítko chodilo do školky na osm a domů v poledne. A byla jsem za špatnou, protože prý zabírá místo jiným. Druhé dítko chodí do školky na půl osmou, abych cestou dala starší do školy. A domů chodí mezi 15 - 16:15, protože to nejmladší spí. Mám tedy na výběr: malinký usne v 11, ale já jej v 11:45 vzbudím, abych běžela do školky pro prostřední, které dojde domů a na rozdíl od malinkého vytuhne. Pak budu malinké (nevyspalé) držet v klidu, aby se vyspalo aspoň starší. A nebo nechám doma malinké vyspat, zatím se mi vyspí to prostřední ve školce, malinké nakrmím a vyzvedneme prostřední. Mám pak doma dvě malé usměvavé děti, které neruší to největší při dělání úkolů. Jsem...

sanitan

...odpočatá, děti vyhrané a plné nových podnětů. Ale jsem pro změnu za tu špatnou, protože je na mateřské (u které pracuje, ale to na rozdíl od kočárku není vidět) a bere si děcko ze školky skoro ve čtyři.

A milý autore - moc děkuji za to, že svou práci berete jako službu nejen dětem, ale i nám maminkám. Udělalo mi to velkou radost.

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio