"Už od Náchoda se neustále ptá,..."

Žití a důvěra

14. 2. 2015 14:37

Ve středu jsem si byl zahrát deskáče (konkrétně Ticket to Ride Europe) u Brontosaura. Bylo to docela napínavé. Každý drží ve své ruce karty, čeká, jaké nové brzy dostane, aby mohl naplnit svůj plán. Doufá, že mu ho nikdo nepřekazí a že ho do konce hry stihne naplnit...

Ve hře se staví železniční tratě mezi evropskými městy. Každý hráč má vylosované tratě, které má během hry postavit, jinak mu na konci body za trať ubydou (místo aby přibyly).

Připadal jsem si při hře chvílemi jako napjatý a bezradný solitér, jako v životě. Každý mám jakýsi cíl, cíle, možná jen směr, jakým chceme životem jít, nebo lépe, jakým jdeme. V ruce máme karty (diplomy, osvědčení, peníze,...), které nám v cestě pomáhají a čekáme, jaké nám ještě přibudou za ty, které jsme už použily.

Výhledově to máme perfektně zmáklé, propočítané do každého rappenu. Ale pak se objevují ti druzí a kříží nám plány. bývají ryhlejší, zabírají plochu, dají lepší nabídku při soupeření o vysněný dům nebo předloží zajímavější diplom při výběrovém řízení. My pak musíme k našemu cíli jít trochu oklikou, která nás sice může obohatit, ale taky stojí síly a čas.

Ten čas je nakonec jeden ze stěžejních hráčů. Také s ním počítáme a kalkulujeme, ale nakonec nikdo přesně neví, kdy mu přijde konec jeho hry. Pak mu sebelepší plán, nasbírané karty ale ani nic jiného dosud neuskutečněného nepomůže k vítězství.

Co je v takové hře i životě důležité? Plánovat, správně používat karty a mít naději na dobrý průběh. Bez naděje můžeme zoufalí padnout do deprese, obzvláště dojdeme-li k představě, že vlastně jen máloco máme ve svých rukou. Křesťané na tom nemohou být tak zle, mají-li k naději také důvěru v Boha. Ten má jistě v rukou i to, co my mít nemůžeme...

Zobrazeno 725×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio